Teori

I dag er det 80 år siden Leon Trotskij blev myrdet af en stalinistisk agent i Mexico. I en situation med verdensomspændende kapitalistisk krise er hans politiske idéer er mere relevante end nogensinde før. Vi genudgiver hermed en artikel fra 2002 der tjener som introduktion til hans liv og værk.

Af Frederik Ohsten

Efter den nye krises udbrud, er der flere og flere borgerlige tænketanke, politikere og økonomer som her i år 2020 taler for statslig støtte til erhvervslivet, finanspolitiske indgreb og endda elementer af regulering.

Vi genudgiver derfor denne artikel som blev skrevet i 2009, da den daværende regering gennemførte storstilede hjælpepakker til bankerne og kapitalisterne som resultat af den såkaldte finanskrise. Artiklen forklarer hvorfor keynesianisme ikke kan løse kapitalismens grundlæggende problemer og hvorfor det er nødvendigt med et modsvar som angriber kapitalismens problemer ved dens rødder. 

Af Andreas Bülow

Det er i dag 15 år siden Pierre Broué døde. Han var en fransk historiker som skrev en lang række vigtige bøger om den revolutionære bevægelses historie og om revolutioner i det 20. århundrede. Hans bøger beskriver blandt andet den spanske revolution, Kommunistisk Internationales historie, biografier af Trotskij, Rakovskij og Leon sedov, en bog om den tyske revolution 1918-1923, samt et enestående værk om den russiske venstreopposition. I anledning af 15-året for Broués død genoptrykker vi hermed en artikel om sidstnævnte værk, bogen "Kommunister imod Stalin". 

Af Lasse Bertelsen

Det er nu 20 siden der sidst var en storkonflikt på det private område. 600.000 arbejdere gik i strejke efter at have stemt deres overenskomstforslag ned. Strejken varede i 11 dage og blev et slående eksempel på hvor stærk arbejderklassen er når den slås.

Af JS

Arbejdermuseet udstiller i anledning af 75 året for Danmarks befrielse, Anton Hansen tegninger i Information under titlen "Husker de?" trykt i perioden 30. Maj 1945 og frem til den 31. August 1945.

Af Andreas Bülow

Den 3. september er det 80 år siden Fjerde Internationale (FI) blev stiftet på et møde i Paris. FI var en revolutionær marxistisk internationale, stiftet på traditioner fra Marx og første Internationale, Anden internationale og de store arbejderpartier i Europa, samt Tredje internationale under Lenins ledelse. Når vi taler om internationaler, refererer vi til verdensomspændende arbejderorganisationer. 

Af Lasse Bertelsen

I visse dele af Enhedslisten foregår der i øjeblikket en diskussion om hvordan man kan opbygge en form for modmagt mod kapitalismen. I denne diskussion bliver såvel ”Økonomisk Demokrati” som kooperativer nævnt som en del af løsningen. I denne artikel vil vi forklare hvorfor at såvel kooperativer som Økonomisk Demokrati har klare begrænsninger.

Af Jeppe Krommes-Ravnsmed

Det er svært at sige helt præcist hvordan vejret vil arte sig, hvis temperaturen på jorden i løbet af det 21. århundrede stiger gennemsnitlig med 1,5-5,5°C, sådan som alle beregninger peger på. Hvad ligger egentlig til grund for klimakrisen og hvilket alternativ opstiller vi som socialister?

Søg

Covid-19-pandemien

Lad dem ikke gamble med vores liv! For en uafhængig klasselinje til at modgå pandemien.

Læs her

Go to top
JSN Megazine 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework