Fagligt

Af Lasse Bertelsen

Socialistens udsendte var så heldig, at fange den travle faglige aktivist Kim Olesen til et interview om: faglig kamp, den forestående privatisering af DSB og udfordringer for organiserede arbejdere. Kim Olesen bor i Albertslund, har været faglig og politisk aktiv hele sit liv og blev for et år siden valgt som formand for Jernbanearbejdernes Landsklub. Kim arbejder til daglig på Klargøring i Kastrup hvor han arbejder med at klargøre togene mellem kørslerne.

3F Aalborg har på sin generalforsamling vedtaget nedenstående udtalelse imod krigen i Ukraine såvel som imod oprustningen på begge sider af konflikten og Danmarks bidrag til oprustningen og krigen.

Sygeplejerskekonflikten har om noget tændt en række advarselslamper for alle lønmodtagere i landet. Den viser om noget at toppen af fagbevægelsen er parat til at gøre alt andet end at samle danske lønmodtagere til en fælles kamp. I stedet for solidaritet mellem fag har de sat fag-chauvinisme. I stedet for sympatistrejker har de valgt at lade faggrupper slås alene og dermed dømt den til nederlag. Sygeplejerskekonflikten blev på mange måder en gentagelse af lærerkonflikten hvor lærerne arbejdsforhold blev smadret mens resten af fagbevægelsen bare så til.

Fagbevægelsens Hovedorganisation må udvise aktiv solidaritet og indkalde til sympatikonflikt

Sygeplejerskerne har nu været i strejke i 9 uger. Til trods for det, er befolkningens opbakning til sygeplejerskerne ikke faldet. Og der er stadig aktiv opbakning fra en lang række faglige klubber. Til gengæld har ledelsen af Fagbevægelsens Hovedorganisation valgt at lade sygeplejerskerne sejle deres egen sø. Dette er yderst kritisabelt. Det er helt fundamentalt for solidariteten i arbejderklassen, at hvis en faggruppe går i kamp, så må resten af fagbevægelsen udvise støtte. Dette er hele grundlaget for den danske arbejderbevægelseskamp gennem de sidste 150 år. Tænk bare på omgangsskruen i 1880erne, storlockouten i 1899 og ikke mindst solidaritetsarbejdet med Ribus-chaufførerne i 90erne og skraldemændene. I 2018 stod de offentlige fag sammen med en musketer-ed og fik fornuftige resultater ud af det.

 

File:20211706 Dansk Sygepleje Råd 750A7119 (51253850419).jpg

Banner ifm. sygeplejerskes faglige konflikt for højere løn, juni 2021. Photo: News Øresund – Sofie Paisley

Den socialdemokratiske regering har tirsdag den 7. september foreslået en reformpakke, hvis vigtigste element er at reducere dagpengesatsen for nyuddannede, også kendt som dimittendsatsen, med over 4000 kr. om måneden. Samtidig vil regeringen tvinge indvandrere og flygtninge ud i fuldtidsjobs, betalt alene med kontanthjælp. Forslagene vil, hvis de gennemføres, ikke bare ramme de unge nyuddannede, indvandrere og flygtninge, men føre til løntrykkeri for den samlede arbejderklasse. Trods at reformpakken også indeholder enkelte forbedringer, så er det samlet udtryk for en højredrejning af regeringen og en tilbagevenden til før-Corona ”normalen” med regeringer der skærer ned og angriber arbejderne og ungdommens levevilkår og rettigheder. 

Blog af Lasse Bertelsen, oprindelig bragt i Dagbladet Arbejderen.

Sygeplejerskerne har fået nok og er gået i strejke. De er trætte af, at politikernes snak om at forbedre forholdene ikke bliver fulgt op af handling. 

Søg

Go to top
JSN Megazine 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework