Teori

Af Lasse Bertelsen

Efter Første Verdenskrig var arbejdsløsheden tårnhøj og lønningerne dalet. Samtidig var børsspekulanter og gullaschbaroner blevet forgyldt. Polariseringerne i samfundet skabte revolutionære bølger. Da vrede arbejdsløse i demonstration gik forbi rigmændene på Børsen, fik de en idé...

Af Lasse Bertelsen
Den britiske marxist Ted Grant var den sidste i den generation af trotskister, der arvede bevægelsen efter Leon Trotskij. Ted Grant stod i spidsen for den såkaldte Militant-tendens, der voksede sig til den største succes for trotskisterne i efterktigstiden. Lasse Bertelsen skriver en personlig beretning om Ted Grants betydning for både sig selv og den trotskistiske bevægelse.

Af Lasse Bertelsen

Der er i visse kredse en diskussion i anledning af 100 året for den russiske revolution. Var det et kup? Var det en fejl at tage magten? Var Bolsjevikkerne under ledelse af Lenin og Trotskij for centralistiske? Var Rosa Luxemburg modstander af den russiske revolution? Vi fra Socialisten vil med denne artikel give vores indspark i debatten.

Af Andreas Bülow

Den 17. juli markerer 80-året for den spanske borgerkrigs udbrud. I dag, hvor Spanien igen går mod turbulente tider og hvor venstrefløjskoalitionen Unidos Podemos er vokset enormt ved seneste valg, er det enormt vigtigt at lære af fortidens erfaringer. Vi genudgiver derfor denne pjece, skrevet for ti år siden. 

Hvis man vil ændre samfundet, er det nødvendigt at undersøge den aktuelle situation, og danne sig et billede af, hvad der sandsynligvis vil ske.

Dette dokument er blevet diskuteret og vedtaget i foreningen Socialisten, som et oplæg til en bredere diskussion iblandt aktivister i arbejderbevægelsen. Det blev skrevet i efteråret 2015 udgivet i starten af 2016.

Af Frederik Ohsten

I år er det 55 år siden, at Jurij Gagarin som det første menneske blev sendt ud i rummet og i kredsløb om vores planet.

Sovjetunionens klare forspring i rumkapløbet var i datiden en kilde til panik og rædsel blandt de kapitalistiske ledere.

Af Niklas Zenius Jespersen

Feminisme bruges i dag nærmest enstemmigt af den danske venstrefløj som betegnelse for alle der kæmper for ligestilling. Men denne brug af begrebet er relativ ny, bare for få år siden var ”feminisme” omdiskuteret på venstrefløjen. Dette skyldes ikke at folk var imod ligestilling, men at man var uenige med den analyse og tilgang der ligger i feminismen hvor fokus ligger på køn frem for på klasse.

5. maj markerede årsdagen for slutningen på besættelsen af Danmark under Anden Verdenskrig. I den anledning genudgiver vi følgende oplæg, af Niklas Zenius Jespersen omhandler den trotskistiske gruppe Revolutionære Socialisters virke under Anden Verdenskrig, deres teorier og taktik – deres styrker og svagheder.
Hovedsageligt fra starten af besættelsen af Danmark den. 9. april 1940 til efter folkestrejken i 1944 hvor de sidste trotskister bliver anholdt.

Turbulente tider

Et perspektivdokument om situationen i økonomien, i Danmark og internationalt, i fagbevægelsen og i Enhedslisten.

Læs her

Go to top
Template by JoomlaShine