Af Lasse Bertelsen

Kort før jul udgav Kraka/Small Great Nation-initiativet og revisionshuset Deloitte en undersøgelse om stigninger i løn siden krisen. Denne undersøgelse viser at arbejdernes lønninger ikke er steget nær så meget som Dansk Arbejdsgiverforenings statistik viser. Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har lønmodtagerne i den private sektor haft reallønsstigninger på 5,3 procent siden 2009. Den nye undersøgelse viser derimod at gennemsnittet kun er på 3 procent. Og at lønudviklingen er højst i toppen, hvor den stiger 7 procent mens bunden slet ikke har haft reallønsfremgang og de 5 procents dårligst lønnede faktisk i dag tjener mindre end de gjorde i 2009!

Dette er en decideret bombe! Denne undersøgelse bekræfter meldinger fra arbejdspladser og brancher om at lønnen står stille. Og det sætter også nogle alvorlige spørgsmålstegn ved om Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er en troværdig kilde. De har jo åbenlyst en interesse i at vise at lønmodtagerne har det bedre end de egentlig har. Derfor har de også ”renset” deres statistik for kortidsansatte, deltidsansatte, østeuropæiske lønninger osv.

Krakas undersøgelse viser om noget at statistik ikke er videnskab, men et instrument der kan formes af dem der udfører det. Alt efter hvad man regner med, kan man ændre resultatet. Overraskende udtaler cheføkonom i 3F, Frederik Imer Pedersen til Finans.dk »Man kan ikke bruge analysen (Krakas analyse, red.) til at sige noget om udviklingen i lønnen. Heller ikke i relation til overenskomsterne. Men den antyder, at der er blevet større forskel mellem lønningerne i toppen og bunden af vores arbejdsmarked.” Dette kan undre da han jo som økonom for arbejderne burde hilse en mere præcis undersøgelse velkommen. Er det fordi at toppen af fagbevægelsen også har en interesse i at vise at tingene går bedre end de gør? Hvis dette er tilfældet er det dybt problematisk.

Under alle omstændigheder understreger denne undersøgelse at jo lavere løn, jo lavere lønstigning har du fået. Dette forklarer også hvorfor lønkravet fra chauffører, HK, byggeri og industri fylder så meget. 3f fagbladet kunne den 29. oktober 2014 fortælle at 80% af danskerne i 2014 var fattigere end de var før krisen, vel og mærke de 80 % fattigste og at den gennemsnitlige danske var gået 1,9 procent ned i fra 2009 til 2012, mens de 10 procent bedst lønnede steg i løn.