Socialisten indhold

Af Socialistens redaktion

I anledning af fredagens demonstrationer udgiver vi følgende udtalelse: Den stigende pensionsalder betyder at hvis man er født i 1975 kan man først gå på pension som 71-årig. Er man født i 2008 kan man først gå på pension når man er 75,5. Dette er fuldstændigt urimeligt. Aftalen om den stigende pensionsalder stammer helt tilbage fra det såkaldte velfærdsforlig fra 2006. Dette er et af de mest voldsomme angreb på den danske arbejderklasse i nyere tid. Retten til en rimelig alderdom bør være en menneskeret. Men med den stigende pensionsalder vil arbejderklassen i fremtiden skulle slide sig igennem langt over 50 år før de kan stoppe på arbejdsmarkedet. Dette vil for langt størstedelen af arbejderklassen betyde at man skal knokle til man er ødelagt.

I dag er det 80 år siden Leon Trotskij blev myrdet af en stalinistisk agent i Mexico. I en situation med verdensomspændende kapitalistisk krise er hans politiske idéer er mere relevante end nogensinde før. Vi genudgiver hermed en artikel fra 2002 der tjener som introduktion til hans liv og værk.

Pronunciamiento de diferentes organizaciones sociales de Dinamarca*:

Nueve meses después del golpe, que obligó a Evo Morales a abandonar el país, el gobierno de facto de Bolivia ha postergado las elecciones generales por tercera vez.

Cabildo en El Alto, 14 de agosto 2020, fuente ElDefensorSocial

Af Jeppe Krommes-Ravnsmed

9 måneder efter kuppet mod Evo Morales, er det stadig kuppræsidenten, Jeanine Áñez, der regerer Bolivia. Men nu er de sociale bevægelsers tålmodighed opbrugt. Siden 3. august har der været landsdækkende vejblokader og protester over, at landet stadig ledes af en illegal regering, der gang på gang har udskudt afholdelsen af nye demokratiske valg.

Fælles udtalelse fra forskellige organisationer og foreninger i Danmark*:

Ni måneder efter kuppet, der tvang Evo Morales fra magten, har Bolivias kupregering for tredje gang udskudt afholdelsen af valg, der nu er sat til 18. oktober.

Cabildo i El Alto, 14. august 2020. Billede fra ElDefensorSocial

Af Andreas Bülow

Det er i dag 15 år siden Pierre Broué døde. Han var en fransk historiker som skrev en lang række vigtige bøger om den revolutionære bevægelses historie og om revolutioner i det 20. århundrede. Hans bøger beskriver blandt andet den spanske revolution, Kommunistisk Internationales historie, biografier af Trotskij, Rakovskij og Leon sedov, en bog om den tyske revolution 1918-1923, samt et enestående værk om den russiske venstreopposition. I anledning af 15-året for Broués død genoptrykker vi hermed en artikel om sidstnævnte værk, bogen "Kommunister imod Stalin". 

Go to top
Template by JoomlaShine