Socialisten indhold

Mandag den 10. maj afholdes et såkaldt ”demokrati-seminar” i på Skuespilshuset i København og digitalt. Blandt talerne er Venezuelas oppositionsleder Juan Guaidó, som siden 2019 har forsøgt at kuppe sig til magten i Venezuela og udråbe sig selv som ”præsident” selvom han ikke er blevet valgt af Venezuelas folk.

Greg Oxley*

The Paris Commune of 1871 was one of the greatest and most inspiring episodes in the history of the working class. In a tremendous revolutionary movement, the working people of Paris replaced the capitalist state with their own organs of government and held political power until their downfall in the last week of May. The Parisian workers strove, in extremely difficult circumstances, to put an end to exploitation and oppression, and to reorganise society on an entirely new foundation. The lessons of these events are of fundamental importance for socialists today.

Le Réveil du Béarn - Public - Premier Mai, poésies et chansons populaires  oubliées

Fotos af Socialistens redaktion

Fredag den 26. februar gik arbejdere fra Wolt i Danmark i strejke. Socialisten var med og tog disse billeder fra den vigtige demonstration på Kongens Nytorv. Strejken var imod Wolt-firmaledelsens afskaffelse af en særlig weekendbonus. Derudover kæmper Wolt Workers Group for at sikre budene ordentlige arbejdsvilkår og at blive anerkendt som arbejdere med en overenskomst. Socialisten støtter deres kamp fuldt ud. 

Af Lasse Bertelsen

Lørdag den 27. februar bliver der kampvalg om formandsposten i Malerforbundet. Det er en kamp om linjen og om respekt for faget. Denne artikel blev oprindeligt bragt som et blogindlæg i Dagbladet Arbejderen. 

Den 27. februar er der ekstraordinær kongres i Malerforbundet. Årsagen er, at den nyvalgte forbundsformand trak sig af personlige årsager i 2020. Dette til trods for at han ikke bare var nyvalgt, men også yderst populær blandt de aktive malersvende og lærlinge. Den daværende næstformand Tonni Olsen blev derefter konstitueret som formand. En uge efter dette stopper en fagligt valgt forbundssekretær "efter gensidig aftale". Det har undret mange af os malersvende. Når vi spørger ind til det, får vi at vide, at "parterne har aftalt ikke at udtale sig om sagen". Hmmmm.

Af Julie Wetterslev*

I dag, søndag d. 28 februar, går salvadoranerne til valgurnerne for at vælge repræsentanter til parlamentet, kommunale bestyrelser og det mellemamerikanske parlament PARLACEN. Valgene afholdes i et anspændt klima præget af vold, hadsk retorik og demokratisk underskud.

Netop som valgkampagnen gik igang, blev El Salvador rystet af ét af de mest alvorlige tilfælde af politisk vold siden fredsaftalen i 1992 gjorde en ende på en blodig væbnet konflikt og førte til demokratiets genindførelse.

Ecuadors vælgere gav i første valgrunde en uppercut til oligarkiet, men nu forsøger eliten at så tvivl om valgresultaterne, mens OAS og USA begynder at blande sig for at forhindre en venstreorienteret valgsejr. Denne artikel blev oprindeligt bragt som et blogindlæg på Dagbladet Arbejderen.

Søg

Go to top
Template by JoomlaShine