Af Jeppe Krommes-Ravnsmed

11 måneder efter kuppet i Bolivia genvinder MAS-IPSP magten med en overvældende valgsejr den 18. oktober, hvor Luis Arce fik 55,1% af stemmerne.

Mens hovedparten af oppositionen har lykønsket den nyvalgte præsident med sejren, opfordrer den rabiate højrefløj i Santa Cruz nu militæret til at tage magten. Og 28. oktober døde lederen af Bolivias minearbejderforbund efter at være blevet udsat for et voldeligt attentat.

Samtidig med dette, gør MAS-IPSP sig klar til at overtage regeringsmagten i en kontekst af en dyb økonomisk krise. Spørgsmålet er, om den nye regering vil basere sin krisepolitik på ønskerne og kravene fra de sociale bevægelser, eller om den i højere grad søger dialog og konsensus med oppositionen og de rige virksomhedsejere.

Valgets resultater

Alle prognoser antydede, at der i lighed med sidste år ville blive tale om et meget tæt valg om præsidentposten i Bolivia. I 2019 opnåede Evo lige præcis nok stemmer til at undgå en 2. valgrunde. Det var dengang en udløsende faktor for det kup, som højrefløjen gennemtvang med hjælp fra militæret. Højrefløjen var derfor overbeviste om, at MAS-IPSP ville få færre stemmer end sidste år, hvor de jo hævdede der var tale om valgsvindel. Resultatet blev et helt andet. 55,1% af vælgerne satte deres kryds ved Luis Arce som præsident. Han fik samtidig mere end 1,6 millioner stemmer flere end nummer 2, Carlos Mesa, der kun fik opbakning fra 28,8% af vælgerne.

MAS-IPSP vandt en overvældende sejr med 55,11% af stemmerne til deres præsidentkandidat Luis Arce

Som vist i nedenstående tabel, fik Luis Arce fra MAS-IPSP flest stemmer i 6 ud af landets 9 departementer samt i udlandet. Carlos Mesa fra Comunidad Ciudadana (CC) vandt flertal i to departementer, mens Luis Fernando Camacho og Creemos vandt på hjemmebanen i Santa Cruz.

Valg i Bolivia 2020: procentvis opbakning til præsidentkandidaterne fra henholdsvis MAS-IPSP, CC og Creemos i landets 9 departementer samt i udlandet. Egen tabel, på baggrund af tal fra https://computo.oep.org.bo/

Bolivia er udover at være opdelt i 9 departementer også yderligere opdelt i 112 provinser og 342 kommuner. Som nedenstående kort viser, blev MAS-IPSP det største parti i 99 ud af landets 112 provinser. Og i samtlige af landets departementer, inklusiv i Santa Cruz, har MAS-IPSP opnået flertal i hovedparten af provinserne. Dette er også med til at punktere den udbredte opfattelse hos nogen om, at MAS-IPSP ikke har fodfæste i den østlige del af landet, hvor den reaktionære højrefløj står stærkest.