Af Socialistens redaktion

Da Donald Trump blev valgt som præsident for USA i 2016, kom det som et chok for det etablerede establishment i Washington og de fleste politiske analytikere. Eneste undtagelse var måske et afsnit af The Simpsons fra år 2000, hvor Lisa Simpson overtager præsidentembedet fra Donald Trump, der har lagt landets økonomi i ruiner. Det var ment som et symbol på hvor vanvittig den politiske situation i USA kunne udvikle sig. Efterfølgende, da Trump rent faktisk blev præsident for USA, har mange taget sig til hovedet i lige delt forbavselse og indignation over hvordan det kunne komme så vidt.

 

Trump står ikke på arbejdernes side

Trumps primære valgslogan var ”Make America Great Again”. I hans valgkamp forsøgte han bl.a. at tale til mange af de amerikanske arbejdere, der har mistet job, som følge af udflytning af industriarbejdspladser. Hans racistiske ytringer mod fattige latinamerikanske migranter var/er samtidig et forsøg på at tale til de amerikanere, der føler et pres mod deres løn- og arbejdsforhold. Men ser vi på effekterne af Trumps politik, er det helt klart, at han har forværret forholdene for den amerikanske arbejderklasse. Hans politik har gjort de rige rigere, og de fattige fattigere. Det kan læses ud af følgende fakta:

 

 

 

 

 

Trumps udenrigspolitik: krigsoprustning, klimaskepsis, handelskrig og støtte til reaktionære regimer og kupmagere

Trump har opsummeret sin udenrigspolitik med frasen ”America first”. Hans budskab er at USA er blevet og bliver snydt økonomisk af andre lande i verden. Derfor har han opsagt og genforhandlet forskellige handelsaftaler. Derfor har han modsat sig Parisaftalen om klimaforandringer. Og derfor har han krævet at andre NATO-lande skal øge deres militærbudgetter markant. Effekterne af denne politik er bl.a.:

 

 

 

Med Trumps ankomst til Det Hvide Hus, har de mest reaktionære ’høge’ i større grad fået mulighed for at definere amerikansk udenrigspolitik. Dette har bl.a. ført til at:

 

 

 

 

Behov for et socialistisk alternativ til Trump og hans politik

Med Trumps indtagelse af Det Hvide Hus er den politiske debat i den grad blevet polariseret i USA. Især blandt den unge generation er der nu et stort flertal der er åbne overfor socialistiske ideer. Rent faktisk viser flere meningsmålinger at over 60% af amerikanere under 34 år foretrækker socialisme fremfor kapitalisme. Den store opbakning til Bernie Sanders ved de seneste primærvalg i USA i 2016 var et symptom på dette.

I dag er det kun omkring 10% af de amerikanske arbejdere der er medlem af en fagforening, og henover flere årtier har der været en faldende strejkeaktivitet. Dette ændrede sig imidlertid i 2018, hvor der var det højeste antal strejker siden 1986. Blandt andet strejkede skolelærerne i en række stater, hvormed de var i stand til at opnå betydelige lønstigninger og sikring af sociale rettigheder. Og i januar 2019 var strejketrusler fra lufthavnsansatte med til at afslutte Trumps 34-dage lange nedlukning af den offentlige administration. Disse begivenheder viser en skærpet klassekamp i USA, og det rejser perspektivet om opbygning af et stort arbejderparti, der kan udfordre Demokraterne og Republikanerne.

Men det er vigtigt at huske på at der er tale om en global kamp for en mere retfærdig verden. I Danmark må vi derfor også engagere os i kampen mod vores egen overklasse, der dikterer velfærdsnedskæringer, mens de, uden at blinke, finder milliarder til krigsdeltagelse og militæroprustning.

Derfor er der også behov for at styrke kampen i den danske arbejderbevægelse og ungdom for et socialistisk alternativ til den nuværende kurs.

 

(Foto: Michael Vadon / CC / Flickr)