Lørdag den 4. august forsøgte en række terrorister at dræbe Venezuelas præsident Nicolás Maduro. Det skete ved et velplanlagt droneangreb imens han holdt en tale til en militærparade i indre Caracas by. Vi viderebringer en udtalelse fra Hands Off Venezuela og en række andre solidaritetsorganisationer. 

Lørdag sent om eftermiddagen blev der gennemført et attentat imod Venezuelas demokratisk valgte præsident Nicolas Maduro, da han i hovedstaden Caracas talte ved et stort arrangement under åben himmel. 

Præsidenten er uskadt, men der er oplysninger om syv sårede, som følge af, at sprængladninger monteret på to flyvende droner blev bragt til sprængning.

USA's regering erklærer åbent, at man arbejder for et regimeskifte i Venezuela.

Vi fordømmer dette mordforsøg på landets præsident. Vi kræver respekt for roen og demokratiet i landet, som Nicolas Maduro og hans regering kæmper for at opretholde under meget vanskelige vilkår, idet ekstreme højrekræfter i landet igen og igen søger at anstifte uro og økonomiske problemer, mens de på valgdagene ofte vælger at boykotte, fordi de ved, at de er mindretallet, mens flertallet bakker op om præsidenten og den bolivarianske revolution.

Myndighederne i Venezuela oplyser, at en række personer er anholdt og at efterforskning af attentatet er i gang.

Anklagerne retter sig imod højrekræfter i Venezuela, og der peges på forbindelser til kræfter i Florida i USA og til personer tæt på Colombias afgående præsident Santos.

Mens vi naturligvis må afvente at sagen efterforskes, og at der sættes navne på de skyldige, så er der ingen grund til at tvivle på, at adressen på bagmænd kan findes i Bogota og Miami.

Regimeskifte?

USA's regering erklærer åbent, at man arbejder for et regimeskifte i Venezuela, og de seneste tre år har Washington officielt stemplet Maduro og hans regering som en "usædvanlig og ekstraordinær trussel mod (USA's) nationale sikkerhed og udenrigspolitik". Det er at give alle mørke kræfter grønt lys til vold og 'license to kill'.

Adskillige af de tidligere attentater og voldshandlinger, som er gennemført siden 1999 – da Hugo Chávez vandt præsidentposten i landet og ikke mindst siden Nicolas Maduro i 2013 efterfulgte Chávez – har haft tråde til netop USA og Colombia, hvor både penge, våben og terrorister er kommet fra.

Det er ikke noget vi tror, det er noget, som er dokumenteret!
Washington og Bogotá afviser at være indblandet i attentatet mod præsident Maduro, og vi forventer derfor, at myndighederne i USA efterkommer opfordringen fra præsident Maduro til aktivt at hjælpe de venezuelanske myndigheder i arbejdet med at spore de skyldige og deres bagmænd og dermed straffe disse terrorister.

Hvad mener Danmark?

Vi opfordrer den danske regering og de politiske partier, som vi oplever har stor fokus på kampen mod terrrorisme og terrorister, til at tage afstand for lørdagens terror i Caracas rettet mod landets valgte præsident. Der er ikke plads til dobbeltspil og dobbeltmoral i kampen mod terror.

Underskrevet af: Kommunistisk Parti; international sekretær Nikolaj Møller Kofod. Grupo Salvador Allende; talsmand Waldo Salomon. Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes fagforening, ved Ole Søborg – freds- og solidaritetsudvalget. Gruppen Patria Grande; talspersonerne Hanne Leni Andersen og Pedro Juarez. Kommunistisk Parti i Danmark, international sekretær Bo Møller. Hands Off Venezuela. Dansk-Cubansk Forening; formand Sven-Erik Simonsen