Af Sher Wasir

Pakistan har i de sidste måneder oplevet en massiv og folkelig massebevægelse, startet af den Pashtunske del af befolkningen, men med stigende opbakning fra befolkningen i hele Pakistan.

Massemøder har bevidnet den voksende støtte til Pushtoon Tahafuz Movement, PTM (Pashtuns Beskyttelses Bevægelse). Som modsvar har den Pakistanske stat, gennem dets agenter i Pakistansk Taliban, forsøgt at undertrykke bevægelsen, for nyligt ved et blodigt angreb på dets leder i det Sydlige Waziristan. Denne rapport fra Sher Wasir angrebet og baggrunden for det.

Pushtoon Tahafuz Movement (PTM)er endnu engang blevet udsat for et brutalt angreb. Mindst 8 blev dræbt og mange såret i et væbnet angreb på PTM lederen Ali Wasir udført af det såkaldte Good Taliban, ved Agenturet for det Sydlige Waziristan i byen Wana den 3. juni.

Angrebet fandt sted på baggrund af den voksende støtte til Ali Wasir og PTM over hele Pakistan, men især i Waziristan. PTM ledere, især Manzoor Pashteen, har krævet at den Pakistanske stat skulle stoppe med at støtte Taliban og andre lignende aktører. Efter et succesfuldt offentligt PTM massemøde i Karachi har staten brugt alle midler for at gøre oppositionen tavs. Manzoor Pashteen forklarede i en Facebook video at den lokale administration i Waziristan havde genindsat Taliban og at de var under statens beskyttelse.

På grund af den ”følsomme” situation har de lokale indbyggere fået forbud mod at bære våben. Men samtidig kører grupper der er i forbindelse med den pakistanske stat rundt i pansrede køretøjer og terroriserer lokalbefolkningen. På grund af det er en sit-down strejke under opsejling i Mir Ali området i Nord Waziristan. Samtidig har PTM indkaldt til et massemøde i Razmak i Syd Waziristan.

Den militante leder Ainullah Wasir er et typisk eksempel på den slags som den pakistanske stat støtter: Han får støtte fra hæren og bliver brugt til at angribe PTM bevægelsen. I adskillige dage har Taliban forsøgt at skræmme lokalbefolkningen og genere PTM aktivister i området. Ali Wasir fra PTM har konsekvent stået op imod Taliban og stærkt fordømt deres ledelses handlinger. Taliban tilhængerne bruger vold for at konsolidere deres autoritet og derfor har de angrebet Ali Wasir, fordi de frygter at han kan true deres magtposition.

I Pakistan Today beskriver Zaki Abbas hændelsen således: ”…de militante angreb Mirzalam Khan markedet og den nærliggende benzinstation, ejet af Ali Wasir. Men inden dette fandt sted, var de, bevæbnet med skydevåben, kørt hen til Ali Wasirs hjem for at forlange at han forlod området og gik ud af PTM. Dette nægtede PTM lederen at gøre. Angrebet på markedet blev dog besværliggjort af et stort antal lokale og beslægtede til Ali Wasir som samledes for at stoppe de militante. De militante affyrede blindt deres våben mod aktivisterne, med utallige sårede til følge. ”

På Twitter skrev Manzoor Pashteen at sikkerhedsstyrker genoptog beskydningen på den ubevæbnede menneskemængde efter det første angreb var afsluttet. En anden PTM leder, Mohsin Dawar har bekræftet hændelsen og forklaret at taliban åbnede ild og skød på må og få, med flere dræbte og sårede til følge. Mange af de krtisk sårede blev overført til D I Khan Hospitalet som ligger mindst 4 timer væk fra Wana. Antallet af dræbte kan stadig nå at stige, da flere sårede er i kritisk tilstand.

Det barbariske angreb har uløst en bølge af protester. Efter angrebet strømmede tusinder til for at beskytte Ali Wasir mod yderligere angreb. Efterfølgende samledes lokale indbyggere spontant og protesterede mod Taliban og deres bagmænd. Der blev også sat ild til en bygning tilhørende Taliban. Dette første til at den pakistanske hær indførte spærretid i området.

PTM lederen Manzoor Pashteen opfordrede til landsdækkende protester hvilket efter få timer førte protester i en lang række byer fra Islamabad til Quetta, hvilket bevidner PTM tilhængernes beslutsomhed.

Fortsat kamp mod Talibans terrorisme

Dette angreb på Ali Wasir er ikke en isoleret hændelse. På grund af hans vedholdenhed i kampen mod terrorisme og at han har hævet stemmen for massernes frigørelse, er han blevet udpeget som mål for disse semiofficielle bander. Næsten alle betydningsfulde mænd fra hans familie er blevet dræbt og hans økonomi er ødelagt efter angrebet. Hans benzintank blev ødelagt, markedet udsat for bomber, æble og pære plantager blev sparyet med giftige kemikalier, alt sammen for at ramme ali Wasir. Ali Wasir stillede op til valgene i 2008 og 2013, men selvom han fik flest stemmer blev han frataget sejren. Men på trods af alt det har ali Wasir fortsat kampen.

PTM lederne har flere gange erklæret at de kun har et krav: Retten til at leve. I stedet for at løse deres problemer prøver den pakistanske stat at knuse dem. PTM har forklaret at de er ofre for terrorisme og ønsker et stop for den nød de har lidt så længe. I stedet for at hjælpe dem, bliver de udsat for både åben og skjult forfølgelse fra statsinstitutionerne.

Ved at kræve grundlæggende menneskerettigerheder for alle Pashtunere er PTM blevet en kilde af håb for undertrykte og dårligt stillede over hele Pakistan. På kort tid har de organiseret store folkemøder over hele landet med tusinder af deltagere.

I stedet for dialog har staten valgt at kriminalisere PTM. Skatteydernes penge går til propagandakampagner mod PTM, hvor lederne bliver beskrevet som fremmede agenter som vil arbejde mod Pakistan.

Man har forsøgt at forvirre folk ved at opstarte ting som Pakistan Tahfuz Movement som ved at efterligne PTM skulle lokke folk væk fra PTM. Der er blevet lagt mange andre forhindringer i vejen for PTM for at ødelægge deres kampagne. For eksempel i Lahore hvor stedet hvor protestmødet skulle finde sted pludselig ikke længere var ledigt og på selve morgenen for mødet forsøgte man at sabotere eventen.

Sabotage af PTM møderne

En kampagne af misinformationer og løgnagtig propaganda er blevet igangsat. Aftenen inden mødet i Lahore, arresterede politiet i Punjab, Ali Wasir og andre PTM aktivister og der var en række razziaer på forskellige universitets kollegier i Lahore. Men alle disse tricks stoppede ikke PTM fra at afholde et succesfuldt møde.

Den samme slags sabotage fandt sted ved folkemødet i Karachi, hvor det planlagte mødested også blev taget fra PTM, og i stedet blev der holdt støttemøde for regeringen. Ikke des do mindre fandt et vellykket møde sted, bare på en anden adresse. Ved Sohrab Goth prøvede staten at forhindre Manzoor Pashteen i at komme ombord på en flyvemaskine. Selv nye billetter blev trukket tilbage af flyselskabet. Til trods for det lykkedes han i at deltage i mødet ved at tage en 30 timers køretur i bil og mødet blev en stor succes.

Pashtunere bliver beskrevet som mulige terrorister over hele landet, de bliver udsat for ydmygende sikkerheds check points og uskyldige civile bliver ofre for voldelige militærrazziaer. Der er også indikationer på at man forsøger at mobilisere sekteriske terrorister og andre fanatikere i forsøget på at stoppe PTMs ikkevoldelige kampagne. På trods af alt dette er PTM aktivisterne fast besluttede på at fortsætte kampen til de får opfyldt deres krav.

5. juni, 2018

Oversat fra Asian Marxist Review