Internationalt

Af Andreas Bülow 

Det er med dyb sorg at vi har modtaget nyheden om Tanveer Gondals (også kendt under dæknavnet Lal Khan) død. Tanveer var en nær ven af foreningen Socialisten og var en af Pakistans vigtigste eksponenter for marxismen, forfatter til en række bøger om Asien og manden der havde uddannet flere generationer af revolutionære. 

Jeg lærte første gang Tanveer at kende i 2003 på et marxistisk sommertræf i Barcelona, Spanien. Dengang var jeg kun atten år gammel, men vores venskab skulle vare helt indtil hans alt for tidlige død, dags dato den 21. februar 2020. 

Tekst og fotos af Niklas Zenius Jespersen

I 2020 er det 61 år siden at den cubanske revolution gjorde en ende på USA's dominans over Cuba og smed den blodige USA-støttede diktator Batista ud af landet. Dermed blev der igangsat en proces der førte til afskaffelsen af kapitalismen i Cuba, til afskaffelsen af de racistiske apartheid love i Cuba og som, særligt efter indførslen af planøkonomien i 1961, desuden bragte store sociale fremskridt, ikke mindst indenfor sundhed og uddannelse! Fremskridt der har varet frem til i dag, trods de hårde betingelser under blokaden og de mange sanktioner og direkte angreb fra især USA's side.

Af Niklas Zenius Jespersen

USA har snigmyrdet den iranske general Qassem Soleimani her natten mellem torsdag og fredag den 2. og 3. januar. Angrebet, der kommer direkte på ordre fra USA's præsident Trump, er en voldsom eskalation af konflikten mellem Iran og USA og en genoptrapning af USA's indblanding i Irak. Der er brug for at vi tager klart og tydeligt afstand fra denne slags overgreb imod selvstændige landes suverænitet og tager afstand fra brugen af snigmord og militære angreb fra imperialismen! Herunder må Danmark trække flåden tilbage fra Hormuz strædet og stoppe deltagelsen i USA's krigstrusler imod Iran! Samtidig med at vi m udbygge solidariteten med modstanden imod regimerne i både USA, Irak og Iran.

Af Jeppe Krommes-RavnsmedSiden kuppet den 10. november, har kupmagerne brugt militærets og politiets magt til at få ’pacificeret’ landet. Men på trods af den brutale undertrykkelse, voksede modstanden i befolkningen, og gennem flere uger var store dele af landet helt lammet, som følge af vejblokader i op mod 100 forskellige lokaliteter. Fra massedemonstrationer i El Alto, Cochabamba, San Julián, Yapacaní, lød det entydige krav, at kuppræsidenten Jeanine Áñez, skulle træde tilbage.

Af Jan Carlsen

Den 12 december var der valg i Storbritannien. Som bekendt vandt Boris Johnson og de konservative valget stort. Af de 650 pladser i parlamentet vandt de konservative 365 pladser i parlamentet. Labour fik 203 mandater og tabte 59 mandater. Dette på trods af at  Labour med Jeremy Corbyn i spidsen har haft det mest progressive program i lang tid.

Af Jeppe Krommes RavnsmedJeanine Áñez, der udråbte sig selv som præsident i Bolivia den 12. november, efter at militæret havde tvunget Evo fra magten, er i færd med at installere et brutalt diktatur i landet.

Covid-19-pandemien

Lad dem ikke gamble med vores liv! For en uafhængig klasselinje til at modgå pandemien.

Læs her

Go to top
Template by JoomlaShine