Internationalt

Greg Oxley*

The Paris Commune of 1871 was one of the greatest and most inspiring episodes in the history of the working class. In a tremendous revolutionary movement, the working people of Paris replaced the capitalist state with their own organs of government and held political power until their downfall in the last week of May. The Parisian workers strove, in extremely difficult circumstances, to put an end to exploitation and oppression, and to reorganise society on an entirely new foundation. The lessons of these events are of fundamental importance for socialists today.

Le Réveil du Béarn - Public - Premier Mai, poésies et chansons populaires  oubliées

Af Julie Wetterslev*

I dag, søndag d. 28 februar, går salvadoranerne til valgurnerne for at vælge repræsentanter til parlamentet, kommunale bestyrelser og det mellemamerikanske parlament PARLACEN. Valgene afholdes i et anspændt klima præget af vold, hadsk retorik og demokratisk underskud.

Netop som valgkampagnen gik igang, blev El Salvador rystet af ét af de mest alvorlige tilfælde af politisk vold siden fredsaftalen i 1992 gjorde en ende på en blodig væbnet konflikt og førte til demokratiets genindførelse.

Ecuadors vælgere gav i første valgrunde en uppercut til oligarkiet, men nu forsøger eliten at så tvivl om valgresultaterne, mens OAS og USA begynder at blande sig for at forhindre en venstreorienteret valgsejr. Denne artikel blev oprindeligt bragt som et blogindlæg på Dagbladet Arbejderen.

Af Andreas Bülow

Søndag den 6. december var der parlamentsvalg i Venezuela. Valget var en sejr for Maduro og koalitionen omkring regeringspartiet PSUV, som fik 69% af stemmerne, mens den moderate del af oppositionen fik omkring 17% og venstrefløjen omkring APR-alliancen fik 2,7%. Valgdeltagelsen var på 30,5%, hvilket er lavt ifht. parlamentsvalget i 2015, men en tand højere end ved valget i 2005 hvor oppositionen også boykottede. 

Vi viderebringer hermed en vigtig udtalelse fra Enhedslistens Latinamerikagruppe om USA's stempling af Cuba som påstået "terror-støtte". At hævde, at den fattige og gennem mere end seks årtier sanktionerede caribiske ø-stat skulle sponsere terrorister, er en absurd påstand, særligt når dette kommer fra USA.   

Af Jeppe Krommes-Ravnsmed

11 måneder efter kuppet i Bolivia genvinder MAS-IPSP magten med en overvældende valgsejr den 18. oktober, hvor Luis Arce fik 55,1% af stemmerne.

Mens hovedparten af oppositionen har lykønsket den nyvalgte præsident med sejren, opfordrer den rabiate højrefløj i Santa Cruz nu militæret til at tage magten. Og 28. oktober døde lederen af Bolivias minearbejderforbund efter at være blevet udsat for et voldeligt attentat.

Samtidig med dette, gør MAS-IPSP sig klar til at overtage regeringsmagten i en kontekst af en dyb økonomisk krise. Spørgsmålet er, om den nye regering vil basere sin krisepolitik på ønskerne og kravene fra de sociale bevægelser, eller om den i højere grad søger dialog og konsensus med oppositionen og de rige virksomhedsejere.

Søg

Covid-19-pandemien

Lad dem ikke gamble med vores liv! For en uafhængig klasselinje til at modgå pandemien.

Læs her

Go to top
Template by JoomlaShine